12/10/2011

Spis mere fuldkorn!

Sådan kan man kort sammenfatte Kaisa Poutanens pointe fra Ny Nordisk Mads konference i Helsinki. Kaisa Poutanen er professor fra VTT og University of Eastern Finland og har arbejdet med kornforskning i mange år. Hun fortalte om kornets store betydning – specielt rug, havre og byg. 
 
Korn er verdens vigtigste basismad. I Norden spiste vi tidligere meget rug og byg og kun lidt hvede. Nu er billedet vendt, og hveden er den mest almindelige. Samtidig spiser vi i stadigt højere grad kun kornets stivelse og ikke hele kornet, som vi gjorde tidligere. I de senere år har der været mange advarsler mod denne udvikling.
Det hele korn er født som ”functional food”. I kornets yderste lag og i skallen sidder vigtige stoffer som betaglucaner og antioxidanter. Når man spiser fuldkorn, bliver man bedre beskyttet mod type 2 diabetes, hjertesygdomme og risikoen for at blive for tyk. Fuldkorn er derfor et nøgleelement i den anbefalede sunde nordiske hverdagsmad.
Hver især har hvede, byg, rug og havre gode indholdsstoffer, og spiser vi alle fire, får vi god variation i vores mad. Derfor må vi holde fast i Nordens rige fuldkornstradition, og bruge inspirationen fra de traditionelle måder, vi har brugt kornet til at udvikle ny nordisk sund mad. Det gælder for eksempel forkogte produkter (precooked), som gør det nemt og hurtigt at tilberede.  
Byg var den første afgrøde, vi begyndte at dyrke i Norden for 6000 år siden, og det er stadig den mest dyrkede. Vi bruger den bare mest til dyrefoder, og en del byg omsættes også i øl. Som mad har den tidligere været brugt i grød og de fladbrød, man traditionelt spiser i store dele af Norden. Med sit høje niveau af betaglucan vil det være hensigtsmæssigt at få byggen tilbage i Nordens køkkener, og blandt nye produkter er perlebyg, som man spiser i stedet for ris.
Rugen begyndte vi at dyrke i Norden omkring år 0, og siden middelalderen har den været den vigtigste. I Finland spises den som rugbrød og knækbrød men indgår også i traditionelle retter som mämmi, der spises til påske og karelske brød med indbagt byggrød. I Norden finder man også det traditionelle rugbrød af fuldkornsrug og surdej, der i mange år var det arbejdende folks vigtigste energikilde. I løbet af de sidste 50 år har rugbrødet langsomt mistet sin betydning, og nu spises der langt mere hvede i Norden end rug. Men i de seneste år er der igen kommet fokus på rugen. Videnskabelige undersøgelser peger på, at dens lave glykæmiske indeks (det vil sige, at blodsukkeret kun giver lille udsving, når man spiser produkter af rug) gør den velegnet til bekæmpelse af type 2 diabetes, og rugens komplekse kostfibre er formodentlig hovedårsagen til, at rug i flere undersøgelser lader til at beskytte mod kræft.  
Havren er også en vigtig sundhedskilde, selvom vi ikke spiser så meget af den. Havre har ligesom rugen et lavt glykæmisk indeks. Desuden har den et højt indhold af betaglucan, antioxidanter og fiber, og det gør havren god til at beskytte mod hjertesygdomme, sænke kollesteroltallet og holde vægten. Traditionelt findes den mest som flager og gryn til grød, men i de senere år er nye produkter som havremælk og – youghurt også kommet på markedet. Det kan udvikles! Læs mere på www.oatInsight.com
I Norden har vi en lang tradition for at spise fuldkornsprodukter, og støver vi de gamle kogebøger af, kan vi bruge dem til at udvikle nye fuldkornsmadvarer med nordisk tradition til en sund nordisk kost.
LW

No comments:

Post a Comment