11/10/2011

Da lægen gik i køkkenet

Hvad sker der når lægen pludselig går i hospitalskøkkenet og tjekker gryderne for vitaminer og serveringen for dens charme? Ja, det officielle resultat af de omfattende tests man kører på Ålborg Sygehus er ikke afsluttet endnu. Det er dog tydeligt, at patienterne har haft glæde af, at ernæring pludselig også er mad, og at behandling ikke kun sker via medicin men også via sund og god mad.  Der er positive resultater ved at behandle især underernærede patienter som hele mennesker efter en kvalitetsmodel, fortalte Henrik Højgaard Rasmussen på Ny Nordisk Mads konference i Helsinki under hovedoverskrift Foodscapes.

Der er alvorlige og bastante tal bag lægen Henrik Højgaard Rasmussens interesse for hospitalsmad på Ålborg Sygehus. Faktum er nemlig, at mange patienter kun spiser mellem 30 og 60 % af hvad de burde under indlæggelsen. At 40 % af de langtidsindlagte er underernærede, og at kun nogle af disse behandles for underernæring. Baggrundstallene viser også, at det koster EU 120  milliarder euro om året at behandle underernærede patienter. Og endelig, at patienter der kun spiser ¼ af hvad de burde har 3- 4 gange højere risiko for at dø af deres sygdom end andre.

Det er tal som disse, der har overbevist lægen om, at han i sin behandling også skal tænke i mad og ernæring, i servering, i sociale sammenhænge og i madkultur, miljø og arkitektur.
Og hvad skal der til, spurgte Henrik Højgaard retorisk, ikke nødvendigvis 100 forskellige lækre retter at vælge imellem på sygehuset, men en individuel tilgang til patienterne og deres behov blandt andet for mad.

-Jeg interesserer mig for konteksten om mad. Mad kan forbygge, behandle og heldbrede, eller sagt med det gamle udtryk, du er hvad du spiser, sagde Henrik Højgaard. Som gastroenterolog, der arbejder med tarmsygdomme, møder hans oftest underernærede. Men under klinisk sygeplejerske Mette Holst er forsøgene bredt ud på Ålborg sygehus og ført videre. Mette Holst har netop ansat en udviklingskoordinator til at holde det komplekse arbejde for bedre mad og måltider ved lige.

-Et hospital er ligesom en minisamfundsmodel med systemer, logistikker og metoder, men vi skal arbejde sammen i foodscapes som her, sagde Henrik Højgaard Rasmussen og nævnte et par af de anderledes projekter. Blandt andet MORE – mennesker og rigtig ernæring, Kræsevognen med anderledes lækre mellemmåltider serveret af specialuddannede plejetanter og computerspisning for at undgå at langtidssyge bliver socialt isoleret fra deres familier. Der er gode resultater, men den endelige konklusion må vi vente på, de foreløbige resultater skal virke som inspiration i Danmark og det øvrige Norden.  
Yderligere om projekterne www.sst.dk www.ikas.dk

No comments:

Post a Comment