Hvad sker der når lægen pludselig går i hospitalskøkkenet og
tjekker gryderne for vitaminer og serveringen for dens charme? Ja, det
officielle resultat af de omfattende tests man kører på Ålborg Sygehus er ikke
afsluttet endnu. Det er dog tydeligt, at patienterne har haft glæde af, at
ernæring pludselig også er mad, og at behandling ikke kun sker via medicin men
også via sund og god mad. Der er
positive resultater ved at behandle især underernærede patienter som hele
mennesker efter en kvalitetsmodel, fortalte Henrik Højgaard Rasmussen på Ny
Nordisk Mads konference i Helsinki under hovedoverskrift Foodscapes.
Der er alvorlige og bastante tal bag lægen Henrik Højgaard
Rasmussens interesse for hospitalsmad på Ålborg Sygehus. Faktum er nemlig, at
mange patienter kun spiser mellem 30 og 60 % af hvad de burde under
indlæggelsen. At 40 % af de langtidsindlagte er underernærede, og at kun nogle
af disse behandles for underernæring. Baggrundstallene viser også, at det
koster EU 120 milliarder euro om året
at behandle underernærede patienter. Og endelig, at patienter der kun spiser ¼
af hvad de burde har 3- 4 gange højere risiko for at dø af deres sygdom end
andre.
Det er tal som disse, der har overbevist lægen om, at han i
sin behandling også skal tænke i mad og ernæring, i servering, i sociale
sammenhænge og i madkultur, miljø og arkitektur.
Og hvad skal der til, spurgte Henrik Højgaard retorisk, ikke
nødvendigvis 100 forskellige lækre retter at vælge imellem på sygehuset, men en
individuel tilgang til patienterne og deres behov blandt andet for mad.
-Jeg interesserer mig for konteksten om mad. Mad kan
forbygge, behandle og heldbrede, eller sagt med det gamle udtryk, du er hvad du
spiser, sagde Henrik Højgaard. Som gastroenterolog, der arbejder med
tarmsygdomme, møder hans oftest underernærede. Men under klinisk sygeplejerske
Mette Holst er forsøgene bredt ud på Ålborg sygehus og ført videre. Mette Holst
har netop ansat en udviklingskoordinator til at holde det komplekse arbejde for
bedre mad og måltider ved lige.
-Et hospital er ligesom en minisamfundsmodel med systemer,
logistikker og metoder, men vi skal arbejde sammen i foodscapes som her, sagde
Henrik Højgaard Rasmussen og nævnte et par af de anderledes projekter. Blandt
andet MORE – mennesker og rigtig ernæring, Kræsevognen med anderledes lækre
mellemmåltider serveret af specialuddannede plejetanter og computerspisning for
at undgå at langtidssyge bliver socialt isoleret fra deres familier. Der er
gode resultater, men den endelige konklusion må vi vente på, de foreløbige
resultater skal virke som inspiration i Danmark og det øvrige Norden.
Yderligere om projekterne www.sst.dk www.ikas.dk
No comments:
Post a Comment