12/10/2011

100 skolkök på ett år

Pär Bergqvist berättade om en resa bland 100 skolkök i Sverige. Han hade tidigare ätit 100 Michelinstjärnor runt hela världen, men när hans barn klagade och sa att han borde äta skolmat istället för lyxmat, bytte han spår. Efter att åkt kors och tvärs i Sverige och ätit mat i hundratals skolkök kom han fram till en viktig slutsats: Det är människorna som gör ALL skillnad.  En lite förvånande slutsats när det pratas så mycket om budgetar, offentlig upphandling, etc. Men det handlar om tre egenskaper hos dom som arbetar i skolköken nämligen; intresse, kunskap och passion. Det är därför viktigt att man i det vidare arbetet arbetar med dessa faktorer för att höja den hos personalen i alla de skolkök som finns runt om i landet. Pär tycker att vi bör fokusera mindre på maten och se det mer ut en holistisk syn. Gör skollunchen som en lektion istället för en rast och förbered den både före under och efter maten. Han framhöll att skolmaten är hela skolans ansvar och han ser fyra ingredienser för bra skolmat:   En del engagerad kostchef,  En del engagerad skolkock, En del engagerad  rektor,  En del engagerad föräldrar. 

No comments:

Post a Comment