12/10/2011

Middag for os som ikke vil spise i fred og ro


Den smukke kuppelformede sal i Hilton Kalastajatorppa var lysende blå denne aften, som en finsk aftenhimmel eventyrlig og bydende. Fyrre- og birketræerne, som stod opmarcherede på salens balustrade, kastede bløde skygger mod kuppelloftets runding. Og bordene duftede af skovbund for de hvide duge var pyntet med mos, rønnebær og paradisæbler som en simpel og alligevel gennemført tanke til den finske temamiddag.
Gæsterne ved Ny Nordisk Mads konference 2011 var indbudt og Matti Jämsen var vært. Jämsen, der gjorde sig bemærket på årets Bocuse dÒr med en femteplads, og nummer tre i den nordiske klub, kræsede for gæsterne. Han understregede med faglig stolthed, at her ville de opleve noget særligt, noget meget nordisk, finsk, og noget for alle sanser. Der var det blå rum for øjet, der var skuespil for øret og der var maden for smagsløgene.Det var i sandhed en middag for os som ikke vil spise i fred og ro, men som søger inspiration, samvær og glæde.
Matti havde ladet sig inspirere af Finland, og det var naturligvis de finske søer og kyster, de finske skove og livet her, samt den finske muldjord. Fra vandet og søerne havde Matti valgt den hvide spændstige fisk sikken og komponeret den med klassisk finsk æggesmør og dild samt små fine æg. Hovedretten var skovenes konge, elgen, serveret både som filé og som frikadelle garneret med skovsvampe, som var både saltede, syltede og friske. Desserten var fra den finske muld, lingon og havre. Lingon pisket op til en fin rød mousse og havre både som krokant og som en frisk skum.
Underholdningen var lagt i kyndige hænder på Liisa Ruuskanen, hun drager som skuespiller og kok rundt med sit teater for folk der ikke vil spise i ro og fred. Liisa ironiserede intelligent over det moderne menneskes forhold til mad, først som forbruger med nye indkøbsvaner, så som nybegynder i det gastronomiske verden og sidst som finsk punker som del af naturen. Det var hylende morsomt som små skarpe starters til hver del af måltidet.
Matti Jämsen selv blev som stolt giver i salen for at tale med sine gæster og give detaljer om middagens udformning og ide. Med sådan en servering blev konferencens tre focuspunkter berørt. Overfor kvalitet og kærlighed i maden kan både børn og voksne spise nyt og eventyrligt. Hvis middage blev serveret i det offentlige rum med sådan en omtanke, ville vi være en del problemer kvit, og endelig er det klart at blev de nordiske landes diplomati hver gang serveret i sådan en gennemført nordisk atmosfære, så ville begrebet Ny Nordisk Mad være kendt alle verdens brændpunkter.
id

No comments:

Post a Comment