Den smukke kuppelformede sal i Hilton
Kalastajatorppa var lysende blå denne aften, som en finsk
aftenhimmel eventyrlig og bydende. Fyrre- og birketræerne, som stod
opmarcherede på salens balustrade, kastede bløde skygger mod
kuppelloftets runding. Og bordene duftede af skovbund for de hvide
duge var pyntet med mos, rønnebær og paradisæbler som en simpel og
alligevel gennemført tanke til den finske temamiddag.
Gæsterne ved Ny Nordisk Mads
konference 2011 var indbudt og Matti Jämsen var vært. Jämsen, der
gjorde sig bemærket på årets Bocuse dÒr med en femteplads, og
nummer tre i den nordiske klub, kræsede for gæsterne. Han
understregede med faglig stolthed, at her ville de opleve noget
særligt, noget meget nordisk, finsk, og noget for alle sanser. Der
var det blå rum for øjet, der var skuespil for øret og der var
maden for smagsløgene.Det var i sandhed en middag for os som ikke vil spise i fred og ro, men som søger inspiration, samvær og glæde.
Matti havde ladet sig inspirere af
Finland, og det var naturligvis de finske søer og kyster, de finske
skove og livet her, samt den finske muldjord. Fra vandet og søerne
havde Matti valgt den hvide spændstige fisk sikken og komponeret den
med klassisk finsk æggesmør og dild samt små fine æg. Hovedretten
var skovenes konge, elgen, serveret både som filé og som frikadelle
garneret med skovsvampe, som var både saltede, syltede og friske.
Desserten var fra den finske muld, lingon og havre. Lingon pisket op
til en fin rød mousse og havre både som krokant og som en frisk
skum.
Underholdningen var lagt i kyndige
hænder på Liisa Ruuskanen, hun drager som skuespiller og kok rundt
med sit teater for folk der ikke vil spise i ro og fred. Liisa
ironiserede intelligent over det moderne menneskes forhold til mad,
først som forbruger med nye indkøbsvaner, så som nybegynder i det
gastronomiske verden og sidst som finsk punker som del af naturen.
Det var hylende morsomt som små skarpe starters til hver del af
måltidet.
Matti Jämsen selv blev som stolt giver
i salen for at tale med sine gæster og give detaljer om middagens
udformning og ide. Med sådan en servering blev konferencens tre
focuspunkter berørt. Overfor kvalitet og kærlighed i maden kan både
børn og voksne spise nyt og eventyrligt. Hvis middage blev serveret
i det offentlige rum med sådan en omtanke, ville vi være en del
problemer kvit, og endelig er det klart at blev de nordiske landes
diplomati hver gang serveret i sådan en gennemført nordisk
atmosfære, så ville begrebet Ny Nordisk Mad være kendt alle
verdens brændpunkter.
id
No comments:
Post a Comment