11/10/2011

Pressemødet


pressemøde om Ny Nordisk Mad i Helsinki.
Ny Nordisk Mads Ejnar Risvik præsenterede i sit oplæg det nordiske folk som forkælede, det er et folk som individuelt ikke vælger deres mad efter sult og nødvendighed. Og det er den befolkning, som har taget Ny Nordisk Mads principper om sund, lokal, årstidsbestemt måltider til sig. Med Ny Nordisk Mad kan vi ændre på spisevanerne, og vi vil satse på børnene, ellers vil vi i generationer blive ved med at spise dårligt og forkert. I vores lande bruger vi 15 pct af vores indkomst på mad, og det er udgangspunktet, og langt mere end mange andre befolkninger gør det, sagde Risvik til den fremmødte presse.
Vi må skabe vores egen madkultur, det skal være godt, sjovt og interessant, Ny Nordisk Mad skal være en social event.  
Kajsa Poutanen, fra finske VTT fortalte, hvordan vi de seneste 100 år har skabt  dramatiske ændringer i Nordens livsvilkår og spisevaner. Når det gælder korn, så spiste vi tidligere det hele i grød eller brød. Senere har vi forfinet brødet, og kun brugt den inderste del af kornet, og vi glemte den del som beskytter vores helse. Vi er i de nordiske lande i den heldige situation at vi ikke smed hele historien væk. Vi kan bygge på de bedste råvarer som tiltaler moderne livsstil. 
Emil Blauert, Meyers Madhus fortsatte i samme stil. Hvis ikke der er glæde, så kan vi ikke noget. Han roste manifestet som på bare syv år har sat en masse i gang. Vi må starte hos børnene, og vi skal danne netværk mellem de nordiske lande og mødes om en fælles nordisk strategi. For eksemepel har Færøerne taget det norske initiativ Smakens Uke til sig. Hvis vi kan lære børnene at lave god mad, så kan de lære deres forældre.

Henrik Højgaard Rasmussen, Ålborg fortalte om et vellykket projekt om hospitalsmad og klinisk ernæring, som tidligere havde lav status på hospitalet.
Vi behandlede folk med medicin ikke med mad. Vi har kun fået positive resultater, og håber at andre hospitaler vil forstå at se på måltidet som en holistisk tilgang.

No comments:

Post a Comment