RUS i Grønland har flere betydninger. I forbindelse med fødevarer står bogstavkombinationen for regional udviklingsstrategi. Grønland har ideer og ildsjæle men ideerne strander evigt i transportproblemer, som fordyrer produkterne tit til helt eksorbitante priser.
Bygderne (Grønlands svar på landsbyer) er ofte meget isolerede og kan sammenlignes med små øsamfund, hvor man kun kan rejse til og fra med små motorbåde eller joller, og ofte varer rejsen flere timer til den nærmeste by eller anden bygd. Rejsen kan være farlig og hvert år er der folk som omkommer på havet under sådan sejlads. Bygderne er for små, mellem 50 og 200 indbyggere, til at give kundegrundlag nok til at en iværksætter kan brødføde sig og sin familie uden at skulle ”eksportere” sine produkter til andre steder.
Vi forsøger, i dette enorme land med meget få mennesker, at få logistikken til at virke sådan at vi kan få fragtet de grønsager, som kan dyrkes i Sydgrønland til resten af Grønland i nogenlunde frisk tilstand. Vi forsøger, at få de moskusokser og rensdyr, der nedlægges ved jagt forskellige steder i landet, transporteret til byer, hvor forbrugerne bor, under levnedsmiddelhygiejnisk forsvarlige forhold.
Det bedste netværk i Grønland på fødevareområdet i øjeblikket er Royal Greenlands indhandling af fisk. Fiskere i de fleste steder kan aflevere deres fangst til fiskefabrikker i nærheden af fiskestederne. Derfor er fisk og rejer den største eksportvare Grønland har. Alle har adgang til frisk fisk. Fiskerne kan sælge friskfangede fisk direkte til forbrugere. Her ligger fisken ikke flere dage i køledisken hos fiskehandleren. Der er intet bedre end veltilberedt måltid af fisk fanget samme dag.
Det er naturligt i Grønland at følge årstiderne og sæsoner i udvalget af madvarer. Der er stenbidder rogn om foråret, ørreder midt på sommeren og laks sidst på sommeren. Jagt sæson for rensdyr starter i august og senere om efteråret kan man få moskus.
Fåreholdere i Sydgrønland lever isoleret i familiestederne, hvor man ofte kun kan komme til og fra med båd. Slagtning af lam og får foretages i september - oktober i Narsaq på den eneste slagteri i Grønland. Dyrene transporteres med fragtbåd fra fåreholdersteder til slagteriet. Dyrene har gået frit ude i fjeldet, spist af vildt timian og andre vilde urter. De har gået langt og brugt musklerne. Resultatet er at smagen af grønlandsk lam er enestående.
Jeg glæder mig til endnu en lige begyndt sommersæson med overflod af variation i udbud af mad fra naturen.
Med venlig hilsen
Raiku Sarvijoki
No comments:
Post a Comment