I söndags höll jag en spännande workshop i Torneå skärgård på en båt som hette Katariina. Det handlade om ett teaterprojekt om en legend Isaki Moustaparta (Isak Svartskägg) från tornedalen som gjorde uppror mot överheten på slutet av 1700-talet. Projektet handlar om ett gränslöst historiskt drama i fem akter som flyttar mellan olika platser i södra tornedalen kring Haparanda och Torneå. Min uppgift var att försöka väva in föreställningen i måltider som skulle hållas i anslutning till teatern. Vi hade ett spännande kreativ prcess där krögarna fick del av de olika akterna i teatern och skapa måltider utifrån det. Storyn innefattar allt från krimkriget i ryssland med skadeskjutningar i skrevet, romantik till ett restaurangbesök på Gyllene freden i Stockholm när Isak och hans kompanioner levererade tjära till huvudstaden. Hur smakar detta? På de fåtal timmar vi arbetade framkom koncept som kan bli intressant. Mötet mellan teater och mat är inget nytt men här blir maten en del av helheten och till viss del del av föreställningen där matgästerna kan få repliker och där maten och gestaltningen kan bli en viktig del av föreställningen. Smaker som nämdes var rödbeta, tjärpastill, råbiff, vodka, sill, lax, sik och tranchering av stekar. För mig känns dessa möten med restauratörer och teatermänniskor ute på landsbyggden som väldigt inspirerande. Måltiden som en del av kreativa näringar. Se mer info om projektet. http://www.mustaparta.net/sv/index.html premiär 5 augusti 2011.
Björn Ylipää
Måltidsvision
No comments:
Post a Comment