15/10/2012

Tanker ved en pølsevogn


I Danmark og Norge hedder det pølse. I Sverige en korv, og finnerne kalder det en makkara, mens islændinge spiser pylsa. Vi har alle vores versioner. Når danskerne lægger pølsen i læ mellem to brød og pakket ind i sennep, syltede agurker, løg og ketchup, så får den pludselig et engelsk navn, nemlig hotdoggen.
Danmark er kendt for sine hotdogs eller måske rettere for sine pølsevogne, som var det første kendte fastfoodtilbud i landet. Hotdogen har været lige så udskældt, som den har været elsket. For når det kommer til stykket er det nok ikke for smagens eller helsens skyld, at man bestiller en ”hotter”, ”en indianer i kano” eller ”en tarm med kage og slam”, som er nogle af hotdoggens kælenavne.

Heldigvis er der nu udsigt til, at også hotdoggen får en kvalitetsopstramning og opmærksomhed i lyset af Danmark og Norden som gastronomisk turistattraktion.

Claus Christensen, som driver døp, den økologiske pølsemand ved Købmagergade i København, lige ved Rundetårn har deltaget i Copenhagen Cooking med en nordisk gourmet hotdog, som var velgennemtænkt, fantastisk at se til og desuden smagte godt.

Pølsen var af gedekød, og for at omfavne alle smagsløg havde pølsemanden tilføjet hybenkompot, peberrod rørt i luftig rapsolie, syltet gulerod, hybenrose og som erstatning for den traditionelle hotdogs ristede løg, maltcrumble. Gourmetpølsen er ikke daglig kost i døp, for den kræver alt for mange ressourcer, men Claus Christensen er den slags pølsemand, som kan finde på andre nye variationer. Blandt andet har han lovet igen til vinter at skaffe masser af grønlangkål til de vinterkolde pølsespisere.

I den anden del af København, ved Axeltorv og lige over for Tivoli, står John Michael Jensen med sin vogn, kaldet Johns Hotdog deli. Han har taget initiativ til ikke alene Foreningen til pølsevognens bevarelse, Hotdoggens dag, men også et hotdogværksted, hvor der kan udvikles nye pølser. Han har haft så stor succes, at hans pølsevogn tidligere på året er nævnt som et af det amerikanske nyheds-tv CNNs forslag til 6 steder man bør besøge i København.

En hotdog er, når den er god, indbegrebet af et velsammensat måltid. Et måltid, der tager hensyn til alle de kendte 5 kendte grundsmage. Der pølsens og brødet som vi kender tilsat surt og sødt, salt og bitter og omami. Der er salt fra løgene, bittert fra sennep, sødt fra remouladen, surt fra agurkerne og omami fra ketchup. Men smagsløgene kan også, ligesom hos den økologiske pølsemand, stamme fra nordiske råvarer.

Iben Danielsen

No comments:

Post a Comment