I Danmark og Norge hedder det pølse. I
Sverige en korv, og finnerne kalder det en makkara, mens islændinge
spiser pylsa. Vi har alle vores versioner. Når danskerne lægger
pølsen i læ mellem to brød og pakket ind i sennep, syltede
agurker, løg og ketchup, så får den pludselig et engelsk navn,
nemlig hotdoggen.
Danmark er kendt for sine hotdogs eller
måske rettere for sine pølsevogne, som var det første kendte
fastfoodtilbud i landet. Hotdogen har været lige så udskældt, som
den har været elsket. For når det kommer til stykket er det nok
ikke for smagens eller helsens skyld, at man bestiller en ”hotter”,
”en indianer i kano” eller ”en tarm med kage og slam”, som er
nogle af hotdoggens kælenavne.
Heldigvis er der nu udsigt til, at også
hotdoggen får en kvalitetsopstramning og opmærksomhed i lyset af
Danmark og Norden som gastronomisk turistattraktion.
Claus Christensen, som driver døp, den
økologiske pølsemand ved Købmagergade i København, lige ved
Rundetårn har deltaget i Copenhagen Cooking med en nordisk gourmet
hotdog, som var velgennemtænkt, fantastisk at se til og desuden
smagte godt.
Pølsen var af gedekød, og for at
omfavne alle smagsløg havde pølsemanden tilføjet hybenkompot,
peberrod rørt i luftig rapsolie, syltet gulerod, hybenrose og som
erstatning for den traditionelle hotdogs ristede løg, maltcrumble.
Gourmetpølsen er ikke daglig kost i døp, for den kræver alt for
mange ressourcer, men Claus Christensen er den slags pølsemand, som
kan finde på andre nye variationer. Blandt andet har han lovet igen
til vinter at skaffe masser af grønlangkål til de vinterkolde
pølsespisere.
I den anden del af København, ved
Axeltorv og lige over for Tivoli, står John Michael Jensen med sin
vogn, kaldet Johns Hotdog deli. Han har taget initiativ til ikke
alene Foreningen til pølsevognens bevarelse, Hotdoggens dag, men
også et hotdogværksted, hvor der kan udvikles nye pølser. Han har
haft så stor succes, at hans pølsevogn tidligere på året er nævnt
som et af det amerikanske nyheds-tv CNNs forslag til 6 steder man bør
besøge i København.
En hotdog er, når den er god,
indbegrebet af et velsammensat måltid. Et måltid, der tager hensyn
til alle de kendte 5 kendte grundsmage. Der pølsens og brødet som
vi kender tilsat surt og sødt, salt og bitter og omami. Der er salt
fra løgene, bittert fra sennep, sødt fra remouladen, surt fra
agurkerne og omami fra ketchup. Men smagsløgene kan også, ligesom
hos den økologiske pølsemand, stamme fra nordiske råvarer.
Iben Danielsen
No comments:
Post a Comment