04/10/2012

Låt inte mat tysta mun

Från alla väderstreck i landet, har samtal kring mat klivit fram i strålkastarljuset. Sverige ska ta nya kliv i riktning mot ett ännu bättre matland och skapa nya spännande mat- och dryckesprodukter som samtidigt vilar på regionernas genuina matarv.
Intresset för kockar, tallrikar och recept har tagit stort utrymme i all sorts media under lång tid. Den ideella föreningen Gastronomiska Samtal slår upp paraplyet och ser till hela kedjan från odlare, uppfödare, producenter, förädlare, matlagare, kockar och slutligen till en genuint lagad tallrik. Målet är att skapa kreativa utbyten och stimulerande samtal i alla led.
Initiativet har förutom flera aktiviteter landat i dels ett årligt Gastronomiskt Forum, dels tävlingen Matverk där alla landskap som deltar tävlar i regionfinaler (och det är i stort sett alla landskap som är med). Forumet är en arena för två dagars samtal med innovation som tema, planerat att hållas i Nyköping i januari 2013 och sedan bli ett årligt arrangemang. Under Gastronomiskt Forum koras också riksvinnaren i Matverk.
Vi saknar ett brett involverande samtal om mat i Sverige. Tävlingen Matverk handlar om att via samtal och samarbeten få fram nya produkter som ger stolthet för landskapet, producerade på råvaror från regionen. 260 nya matprodukter av 780 produktutvecklare kommer att se dagens ljus och riksvinnaren, Sveriges nya mat-kronjuvel koras på Gastronomiskt Forum.
Och tävlingen Matverk är redan igång. Rökt högrev från Medelpad; varmrökt sidfläsk från Ångermanland; fänkålskorv från Gästrikland och senast också älgsuovas från Västerbotten är vinnande produkter så här långt. Norrlänningarna kommer med andra ord med en hel del kött till riksfinalen...
Kvaliteten har visat sig hög, kanske högre än man vågade hoppas. Och resan har bara börjat. Hundratals produkter ur Sveriges matskafferi väntar på att smakas och bedömas under hösten.
Hedersordförande i Gastronomiska Samtal är självaste Mathias Dahlgren, som brinner för satsningen och vill poängtera att gastronomi inte behöver förknippas med ”finmat”.
⁃ För mig är det en självklar glädje att äta gott, det behöver inte vara så krångligt som det kan verka. Vi har ett rikt arv här i Norden, med råvaror och konserveringsmetoder som väcker intresse i matintresserade storstäder som London och New York, säger han och hyllar idén med den rikstävlingen.
Matverk är en praktisk manifestation som till min glädje redan är igång i lejonparten av våra landskap. Utöver att gastronomin flyttar ut där den hör hemma, på landsbygden där råvarorna produceras, innebär det en rad nya produkter till butik, storkök och restauranger varje år.
Hans Naess, ordförande i föreningen Gastronomiska Samtal, samt Matlandetambassadör för Södermanland hans.naess@gastronomiskasamtal.se
GASTRONOMISKA SAMTAL stimulerar samtal om mat. Vi är stolta över våra svenska smaker, råvaror och lokala traditioner. Målet är att göra vårt svenska kök långsiktigt intressant och vara en tillgång för matbranschen. Årligen genomförs bland annat Gastronomiskt Forum där ett hundratal personer samlas för en öppen dialog kring ett givet tema samt tävlingen Gastronomiska Matverk som skapar moderna matprodukter med rötter i lokala traditioner och råvaror.

No comments:

Post a Comment