05/06/2012

Klar til Brætologi


GRØNLAND: I den smukke sydgrønlandske by Qaqortoq kan man nærmest lugte sig frem til Brættets åbningstider. Brættet er markedet, det åbne marked for fisk og kød, og lugten af kød og blod er stærk her fra formiddag til varerne er sluppet op. 

Når fiskerne er kommet ind med havkat og torsk fra havet, og fangerne med hellefisk og sæl, så skæres kødet ud ved molen og slæbes ind under brættets halvtag ved byens torv. Sæludskæringerne er overraskende røde og hellefisken større end vi normalt ser i en frysedisk i det øvrige norden. De ligger i grove udskæringer på stålborde og med en vægt hængt op i loftet.
Det er her man kommer for at få vejet kød af til aftenens suassat, sælkødsuppe. Det er også her man kommer for at få en sludder om vejret, vinden og bysnakken med fiskerne og fangerne som selv sælger varerne. 
Det er eksotisk og spændende at besøge et traditionelt bræt, også for gæster udefra. Men flere stemmer indenfor fødevare- og turistbranchen i Grønland taler om at forny det. De vil udvide brættet og gøre det mere tilgængeligt.

De første tiltag er sket. For eksempel i Nuuk, hvor der er kommet et nyt bræt som er en velassorteret forretning med kølediske i glas og stål. Der er masser af frisk fisk og kød, og her også hvalkød, rensdyr og rejer, og fra tid til anden fugle, som søkonge og rype, og der ses også grøntsager blandt andet kinakål og majroer, som dyrkes flittigt højt oppe i Grønland og kaldes grønlandske æbler.

 På levnedsmiddelskolen Inuili i Narsaq drømmer forstander Esben Toftdahl om at man fremover også kan købe forarbejdede varer, som røget fisk, tørrede krydderier, pølser og grøntsager på Brættet. Det skal være ligesom de øvrige nordiske landes markeder med udgangspunkt i områdets og årstidens frisk fangede fisk og kød fra hav, fjord, luft og fjeld, og mere tilgængeligt og nemt for kunderne end det er i dag på Brættet. Han inviterer gerne fangere og sælgere til inspirationskursus på Inuili i Brættets nye muligheder og vareudbud, måske skulle man kalde det nye fag for Brætologi, mener han.

Også kokken Jeppe Ejvind Nielsen fra restaurant Ulo, Hotel Arctic kunne forestille sig et mere handelsvenligt bræt i sin by Ilulissat. Han handler oftest direkte med fangere og fiskere, fordi han skal have store portioner, og være sikker på, at han får hvad han har brug for.

Men han kunne godt forestille sig, at Brættet blev en rigtig markedsplads for mange friske varer, for der er så mange grønlandske råvarer som burde være mere udbredte, mener Jeppe, for mulighederne er uendelige selv her i Nordgrønland. Indtil det sker får han leveret fra private samlere af svampe, lav og sortebær, som så straks kommer med på menuen.

Jeppes kollega, Kim Sander Pedersen, indehaver af restaurant Mamartut, er også et eksempel på at dyrke frugtbart i nord. Her cirka 350 kilometer nord for polarciklen har han stillet et lille drivhus op ved restauranten i byens nordlige udkant.

Her dyrker han grønt og krydderurter, og de krydderurter lægger han i snaps, som gæsterne i restauranten får lov at smage. Fra de slanke flasker skænker han skarpe, bløde og overraskende snapse krydret med kvan og klokkeblomst, med pilekvist og grønlands arktisk timian og meget andet.

Grønlændere i syd og nord fortæller gerne om gamle dage, hvor fangere kom hjem med kvan på to meters højde, med kål så store som børnehoveder fra de milde kystområder og med smagfulde klokkeblomster fra fjeldet til at krydre kager og desserter med.

De tider er ved at vende tilbage, og Grønland glæder sig.  

Iben Danielsen


No comments:

Post a Comment