De er her alle sammen. Mølleren fra Borgå i Finland, bonden fra Buskerud
i Norge, den svenske bager, danske forskere, kokke, historikere og
mange andre. Fælles for alle er en glødende interesse for udvikling af
kvalitetsmad med udgangspunkt i gamle nordiske kornsorter.
I år mødes vi på Livø for at se på de økologiske marker, der strutter i
alle grønne farver og afslører et bredt spektrum af gamle sorter:
hallandshvede, goldblume hvede, rød nøgenbyg og mange flere. Vi holder
oplæg for at opdatere hinanden på vores seneste dyrkningserfaringer og
den nyeste viden om indholdet af mineraler i de gamle sorter, om deres
dyrkningshistorie, om nicheforædling. Vi smager på de kogte kerner for i
fællesskab at sætte ord på deres smag og tekstur og hører om nye måder
at anvende dem på.
Men først og fremmest taler vi med hinanden. Vi er ikke en forening –
men et netværk af fagfolk, der interesserer os for de gamle sorter af
korn. I 2009 mødtes vi første gang i Roskilde. Dengang var vi 50
mennesker med forskellig faglig baggrund. Hvert år siden har gruppen
mødtes rundt omkring i Norden, og hver gang er vi blevet flere. I år var
100 kornentusiaster samlet på Livø.
Vi udveksler genressourcer i form af såkorn, hvorved den biologiske
mangfoldighed i korndyrkning bliver større i hele Norden, og vi
udveksler erfaringer om mølleteknik, bagning, marked og mad. Vi møder
nye mennesker og meninger, og herved bliver også ideernes og udsynets
mangfoldighed større. Praktikere forfiner deres arbejde med teoretisk
viden, og videnskabsfolk lærer af praktikere, at flere ting kan lade sig
gøre, end man lige skulle tro. Det giver en forsikring mod indre
jordtræthed og mental indavl, og det styrker udviklingen af Ny Nordisk
Mad.
Tak for det!
Læs mere: http://www.kulturplanter.dk/
Louise Windfeldt, journalist NNM II
No comments:
Post a Comment