20/06/2012

Mangfoldighed og gamle nordiske kornsorter

De er her alle sammen. Mølleren fra Borgå i Finland, bonden fra Buskerud i Norge, den svenske bager, danske forskere, kokke, historikere og mange andre. Fælles for alle er en glødende interesse for udvikling af kvalitetsmad med udgangspunkt i gamle nordiske kornsorter.

I år mødes vi på Livø for at se på de økologiske marker, der strutter i alle grønne farver og afslører et bredt spektrum af gamle sorter: hallandshvede, goldblume hvede, rød nøgenbyg og mange flere. Vi holder oplæg for at opdatere hinanden på vores seneste dyrkningserfaringer og den nyeste viden om indholdet af mineraler i de gamle sorter, om deres dyrkningshistorie, om nicheforædling. Vi smager på de kogte kerner for i fællesskab at sætte ord på deres smag og tekstur og hører om nye måder at anvende dem på.

Men først og fremmest taler vi med hinanden. Vi er ikke en forening – men et netværk af fagfolk, der interesserer os for de gamle sorter af korn. I 2009 mødtes vi første gang i Roskilde. Dengang var vi 50 mennesker med forskellig faglig baggrund. Hvert år siden har gruppen mødtes rundt omkring i Norden, og hver gang er vi blevet flere. I år var 100 kornentusiaster samlet på Livø.
Vi udveksler genressourcer i form af såkorn, hvorved den biologiske mangfoldighed i korndyrkning bliver større i hele Norden, og vi udveksler erfaringer om mølleteknik, bagning, marked og mad. Vi møder nye mennesker og meninger, og herved bliver også ideernes og udsynets mangfoldighed større. Praktikere forfiner deres arbejde med teoretisk viden, og videnskabsfolk lærer af praktikere, at flere ting kan lade sig gøre, end man lige skulle tro. Det giver en forsikring mod indre jordtræthed og mental indavl, og det styrker udviklingen af Ny Nordisk Mad.
Tak for det!
Læs mere: http://www.kulturplanter.dk/

Louise Windfeldt, journalist NNM II

No comments:

Post a Comment