Bakgrunn: Workshop som ble arrangert i januar hvor representanter
fra ulike prosjekter finansiert av Nordisk Ministerråd var samlet for å
kartlegge status på hva vi vet om den Nordisk mat og helse. Denne statusen skulle tilrettelegge for et
felles-nordisk helseprosjekt med utgangspunkt i nordiske råvarer – og hvor
helsemyndighetene i de nordiske land skal være engasjert.
Refleksjoner etter konferansen:
Det var mye fokus på den Nordiske maten, men det
mangler å definere kvaliteten og innholdet av næringsstoffer i Nordiske
råvarer, ingredienser, produkter og måltider.
Dette gjelder også de nye nordiske ernæringsstoffanbefalingene
som ble lagt fram. Den er basert på systematisk litteratur gjennomgang, men det
var lite nytt i forhold til de gamle anbefalingene. Derimot var det mer om
anbefalt mat som mye fiber rik plantemat (kål, løk, bønner, erter,
rotgrønnsaker, frukt og bær, nøtter, korn), fisk, vegetabilske oljer og lav
fett meieriprodukter. Maten skal også være saltfattig. Produkter som bør unngås
er de med lavt innhold av næringsstoffer og høy energi. Bearbeidet og rødt
kjøtt (okse, svin og lam) bør også begrenses. Dette er identisk med de
kostholdsrådene som er gitt i blant annet Norge, USA og WHO.
Jeg la fram et forslag til et Nordisk helse prosjekt
hvor forbrukernes spisevaner må endres for å følge ernæringsanbefalingene og
kostrådene. Rådene må oversettes inn i produkter og måltider ved hjelp av
næringsmiddelindustrien i dialog med helsemyndighetene. Her blir strategisk
kommunikasjon et viktig verktøy. Jeg skal undersøke muligheten til å søke
midler innen de nye programområdene til Nordforsk.
Ny Nordisk Mat var på menyen på konferansen.
Link til konferansen: www.nnc2012.is
Prosjektleder Pernille Baardseth, Nofima AS
No comments:
Post a Comment