29/11/2011

Magnus Gröntoft, Sverige: Ny Nordisk Mat och kreativitet

De kulturella och kreativa näringarna, dit Ny Nordisk Mat nu räknas, har fått mycket uppmärksamhet under de senaste åren. Inom EU är dessa områden i starkt tillväxt och många tror att de kan få stor och positiv betydelse för Europas utveckling. Den italienska forskaren prof. Pier Luigi Sacco gav många intressanta exempel på detta vid en konferens i förra veckan (http://generatorsverige.se/norrkoping11). Han visade ett tydligt samband mellan Europas länders ekonomier, samt var de låg på EU’s lista över kulturell och kreativa aktiviteter. Högst på listan låg flera nordiska länder. Lägst låg Grekland, Italien, Spanien och Irland.

Hans forskning gav intressanta förklaringar. I länder med en hög ranking var medborgarna mer aktiva och utåtriktade och hade därmed lättare att förstå och ta till sig nödvändiga förändringari samhällsutvecklingen. (I Grekland demonstrerar man för att få pensioneras vid 55 och i Nordendiskuteras rätten att få arbeta efter pension.) Detta beror kanske inte på om man äter Ny Nordisk Mat, men enligt prof. Sacco i vilken grad man tar aktiv del i kulturella och kreativa aktiviteter och därmed är öppen för nya intryck och impulser. Nu vet ni - man kan äta sig till ’Lysande utsikter’, bara det är kulturellt och kreativt!

No comments:

Post a Comment