I Ny Nordisk Mad har man
taget intiativ til et maritimt spor, og i august i år blev der
afholdt en workshop, hvor stjernekokke, tangdyrkere, forskere,
entreprnører og producenter satte fokus på tang til mad.
På trods af de store
bestande af tang fra de meget rene og kolde nordiske vande, er tangen
en hidtil ringe udnyttet ressource i Norden. Næsten al høstning og
produktion af tang sker i 5 asiatiske lande.
Tang har et unikt
potentiale for human konsum.Tang er nem at
anvende, har et lavt kalorieindhold og indeholder en masse
næringsstoffer. Tang kan anvendes i utallige sammenhænge inden
madområdet. Tang er rig på umami, den femte smag, og er derfor en
velsmagende grøntsag. En grøntsag, der kan tilsættes til næsten
alle typer madprodukter, som f.eks. brød, salat, kager, supper, is
og slik. Tang kan også anvendes som granulat og salt og som snacks.
Mange tangarter er på samme måde som andre grøntsager og kød,
ikke så interessante uforarbejdede, men kan med en forarbejdning
blive et velsmagende produkt.
På workshoppen blev
det konstateret, at der er en stærkt stigende interesse hos
forbrugerne for et udbud af tang fra lokale, nordiske vande. Samtidig
har mange nordiske gourmet restauranter nu
tang på menuen. På Island er der allerede en række små
virksomheder, som sælger tang, og både på Færøerne og Grønland
arbejder man med planer om at dyrke tang og at øge udnyttelse af
naturlige forekomster. I
Norge i dag er hovedbrugen av tang til produktion av alginat til
tekniske formål, men også her er det nu aktiviteter knyttet til en
vis udnyttelse af tang til mad.
I Danmark er Nordeuropas første tangavler klar til at levere til
markedet.
At få
indsamlet viden om anvendelse af tang til mad i Norden vil give Det
Nye Nordiske Køkken nye ideer til, hvordan tang kan forarbejdes og
spises. Kundskaben om tang til mad er næsten ved at forsvinde på
Island, som nærmest er det eneste land i Norden, der har bevaret
traditionen ved at spise tang. Næsten kun Søl som snacks, er
velkendt på Island. Folk er meget interesserede i tang, men når de
køber tang spørger de, hvordan de bør anvende tangen.
Hvordan kan
det være, at vi i Norden ikke har interesseret os for tang som
levnedsmiddel i så mange år, mens fedtepidemien har fået lov til
at vokse?
Det er
vigtigt at vi i Norden samarbejder om at give tang en naturlig plads
i Det Nye Nordiske Køkken. Forbrugerne må lære at spise tang, også
børnene. Spørgsmålet er nu, hvordan får vi tang med sine gode,
kulinariske og helsemæssige egenskaber ind i Det Nye Nordiske Køkken
igen.
No comments:
Post a Comment