På
besøg i andre nordiske lande kan man opleve at blive budt på et af
landets mange specialiteter.
I Island kan det være hákallur, i Grønland kan det være mattaq, i Norge lutefisk og i Sverige kan det være surströming. På forhånd er man lidt forberedt, for der går ry af denne ildesmagende ret, som man kun kan spise, hvis man holder sig for næsen og får en stor snaps til. Desværre får man alt for sjældent at vide fra værten, at det med snapsen er en skrøne, og at specialiteten smager ganske udmærket, uden at den skal svømme i snaps. Misforstå mig nu ikke. De nordiske snapse er alle fantastisk velsmagende, så længe de serveres til stuetemperatur og ikke direkte fra fryseboksen, og en nordisk snaps til maden kan være som en god vin. Men, alt med måde.
Hákallur
Den
første gang jeg fik hákall, havde jeg ingen mulighed for at få
svarta dauða til. Det var enten at tage et stykke eller at vente
endnu mange år på at få smage denne islandske specialitet. Den var
købt i Kolaportrið – et slags marked i Reykjavík, og jeg skal
ikke kunne sige om den var specielt godt lavet. Men den var aldeles
velsmagende, selv efter 10-12 stykker, og ganske uden snaps.
Mattaq
Mattaq
fik jeg første gang i Sisimiut på Grønland. Det
var en fantastisk spise; lidt nøddeagtig i smagen, og den trængte
absolut ikke til at blive skyllet ned med en snaps. Senere
fik jeg budt mattaq, der desværre var blevet lidt harsktrannet i
smagen. Men snaps? Nej, aldeles unødvendig.
Surströming
Endnu
har jeg ikke smagt surströming uden også at få snaps til, så det
har jeg endnu til gode, og jeg glæder mig.
Få
snapsen væk fra Ny Nordisk mad
På
Færøerne har vi ikke haft tradition for at få snaps til færøsk
mad. Kom
du langvejs fra ville værten byde dig velkommen med en god snaps, og
hvis vejret var koldt, fik du måske også to for at få varmen i
kroppen – og selvfølgelig også for at byde dig velkommen. Men
maden blev ikke skyllet ned med snaps. Kun ved festlige lejligheder
kunne værten lade en snaps gå rundt for at få løftet stemningen
lidt mere, men ikke som en del af bespisningen.
Specialiteter
i Ny Nordisk mad
Udenlandske
besøgende på Færøerne har de seneste år oplevet at få ny
kreerede færøske specialiteter, der er lavet af de gamle færøske
specialiteter. Det
er især vores gourmet-kokke, der har kreeret de nye retter, hvor de
har lagt vægt på at få de unikke og spændende smage frem i
råvarerne.
Til
stor glæde for vore gæster, der får rigelig brug for deres
smagsløg og kan glæde sig over nye smagsoplevelser. Men også til
stor glæde for os færinger, for vi får også en ny oplevelse med
vores kendte retter, hvor smagene kommer endnu mere til sin ret end
til daglig. Den
udenlandsk besøgende er spændt på de retter, som han får
serveret, og han har ingen medbragt fordom med sig.
Vi
har en hel del specialiteter, som vi endnu ikke har kreeret nye
retter på, og vi er sten sikre på, at der i de andre nordiske lande
er specialiteter, der bare venter på at blive løs revet fra
snapsesyndromet.
Vi
glæder os til at smage både deres og vore egne nye nordiske retter. Og
lad os derudover få mulighed for at købe de ypperlige svenske,
norske og finske snapse. Vi
kan også anbefale de færøske snapse.
Kjartan
Kristiansen
No comments:
Post a Comment