02/12/2011

Louise Windfeldt, Danmark: Det fælles måltid


Louise Windfeldt, Danmark: Det fælles måltid
“Does your family eat dinner together?”
Den amerikanske studerende spørger mig dagen efter den danske konference ’F
ødevareteknologien møder madkulturen’, der netop havde det fælles måltid som hovedemne.
”Ja”, svarer jeg, ”for det meste”. Og med konferencen i baghovedet ved jeg, at jeg hermed svarer gennemsnitligt – ikke blot for min egen familie men for familier i Norden generelt.  
Det er en kendsgerning, men det gør os ifølge den engelske sociolog Anne Murcott, der talte på konferencen, hverken lykkeligere eller mindre kriminelle i sig selv. At sammenholde kriminalitetsstatistikken med antallet af familiære måltider er skam forsøgt, og man kan godt påvise, at de to statistikker følges ad. Det beviser bare ikke, at der er mindre kriminalitet, FORDI familien spiser sammen. Når den årsagssammenhæng bliver til artikler i aviser med billeder af den smilende kernefamilie omkring et veldækket bord, giver det snarere skyldfølelse hos os alle end det producerer gode løsninger på vores måltider.
For det fælles måltid kan være så meget andet end kernefamiliens aftensmad. Børnenes frokost i børnehaven og de voksnes i kantinen på deres arbejde er også fælles måltider, der giver anledning til at få snakket sammen og taget temperaturen på fællesskabet. Den nye danske fødevareminister, Mette Gjerskov, understregede, at vi også må få disse oversete fælles måltider til at bidrage til, at vi smager og sanser god mad og sammen får lyst og interesse – både for maden og fællesskabet. Den sociale kontekst, maden indgår i - i hjemmet, på arbejdspladsen og i det offentlige rum – skal i fokus.
I Norden spiser familierne generelt aftensmad sammen, og det er en stabil tendens, fortalte Ph.d. studerende ved Aalborg Universitet, Boris Andersen. Som nævnt kan fællesskabet være meget andet end familien, og familien kan for resten være meget andet end kernefamilien. Judith Kyst, der er direktør i ’Madkulturen’, fortalte, at man har spurgt 1000 danskere, og 70 % af dem spiser sjældent alene. 80 % mener tilmed, at måltidet bliver bedre, når vi spiser det sammen. Alligevel bombarderes vi hele tiden med, at måltidsstrukturen er under opløsning - det er bare ikke en realitet i Norden. Så lad os holde fast, og lad os få de sidste 18 %, der ifølge ’Madkulturens’ undersøgelse ofte spiser alene, med i det fælles måltid.
Konferencen var arrangeret af
·        ’Madkulturen’ - det danske fødevareministeriums nye selvejende institution, der skal fremme samarbejdet mellem fødevareindustrien, den gastronomiske sektor, råvareudbydere og forbrugere. Læs mere om dem her: http://madkulturen.dk/

·        Levnedsmiddelselskabet, det faglige netværk i Ingeniørforeningen for levnedsmiddelsektoren. Læs mere om det her: http://ida.dk/netvaerk/fagtekniskenetvaerk/industriogproduktion/levnedsmiddelselskabet/Sider/Levnedsmiddelselskabet.aspx

No comments:

Post a Comment