27/03/2013

Ny Nordisk Mat recept (?)


Det är många som vet - och många som inte ännu greppat det hela. En förklaring och en konkretisering på sin plats kanske?

Det är Nordiska Ministerrådets program som pågår ännu till 2014. Starten var ett köksmanifest och baserar sig på värdeord som - rentfrisktenkelt och etiskt. Uppgiften är att i huvudsak stärka Norden som en gastronomisk region både internationellt och på det lokala planet.

Kanske början var när en spanjor ansåg Norden vara en rik matregion med intressanta och fin råvaror som fick bollen att rulla - att öka stoltheten i det nordiska köket? Ett faktum är att mycket av kunskaperna om hur man tillreder de traditionella rätterna håller på att falla i glömska, eftersom allt fler förlitar sig på industrins färdiga lösningar. Kunskapen om våra nordiska råvaror och hur man tillreder dem och dess stora potential är inte en självklarhet idag. Därför vinner vi alla på att uppmärksamma vår fina matskatt, det nordiska köket.

Tacksamt får jag arbeta med området barn, mat och hälsa. Det är ett omfattande område, men viktigt. Det är i barndomen man grundlägger goda kostvanor. Genom barnen kan vi etablera kunskap och matglädje om den näringsrika mat som finns i vår egen region."Food Education" är nyckeln i detta arbete.

Det nordiska köket har dessutom goda hälsoeffekter, med råvaror av mycket hög kvalitet. Det unika odlingsläget med många ljusa timmar under växtperioden innebär näringstäta råvaror vilket är gynnsamt för både gammal och ung.

Vad kan man då göra som följer ambitionerna i köksmanifestet och programmets anda? Använda prima lokala råvaror, efter säsong. Blanda traditionella rätter med nyare infallsvinklar. Ingenting är rätt eller fel. Viktigt är att följa säsong och våra skiftande årstider. Ny Nordisk Mat handlar lika mycket om exklusiv nordisk matkonst som om att öka värdet och uppskattningen av vardagsmaten. 

Harriet Strandvik, projektledare för Barn, mat och hälsa i Norden

2 comments:

  1. "Tacksamt får jag arbeta med området barn, mat och hälsa. Det är ett omfattande område, men viktigt. Det är i barndomen man grundlägger goda kostvanor. Genom barnen kan vi etablera kunskap och matglädje om den näringsrika mat som finns i vår egen region."

    Jo... - Harriet Strandvik - men är det artegen mat som Wi som föräldrar, dagis- och skolpersonal osv vänjer barnen vid ?

    Vad jag menar med artegen mat har jag tänkt och skrivit om HÄR och ej minst HÄR.

    ReplyDelete
  2. Barn mat och hälsa är ett grundläggande måltidsprogram som mår bäst av att få en stor uppslutning omkring sig. Det är begärtansvärt kunna konstatera att barn, mat och hälsa har blivit till en gemensam skandinavisk fråga. Nu måste man mera än förut försöka få politikerna och förstå att skolmaten är en ytterst viktig del av både hälsofostran och måltidsfostran. tyvärr hänger ännu allt för många skolor efter i den rena filosofiska tanken som ligger bakom barn mat och hälsa. Det är vår uppgift att upplysa beslutsfattare om just detta, att skolmåltiden är en viktig del av elevernas vardag, viktigare än vi kanske hittils kunnat ana.

    ReplyDelete