Det händer på matÅland!Jag har äntligen kommit igång med arbetet med att på ett konkret sätt engagera en mera enad form av matÅland. Länge har jag ställt frågan varför inte flera matställen profilerar sig mera åländskt!? Frågan är ur mitt perspektiv, varför skulle man inte vilja satsa på mer åländskt !?
Det är allt fler besökare som verkligen vill äta åländskt här på Åland, av hög kvalitet. Åker man till en plats, vill man också äta av ortens delikatesser, varför skulle matställen på Åland gömma dem!? För dyrt!? Då måste man också ta betalt. Våga berätta om mervärdet av produkten. Kanske ha ett alternativ. Exempel: Kötträtt på menyn, väljer man åländskt lamm kostar det x € dyrare.
Vi är antagligen Finlands bästa matregion. Vi har råvaror och produkter av mycket hög kvalitet. Jordmån och växtklimatet är är gynnsamt. Vi har en relativt småskalig produktion och har ett förvånansvärt brett utbud av produkter. Att få ihop till exempel en frukost med en Ålandsprofil är inte svårt!
Den här listan är bara några idéer som föddes på ett kort planeringsmöte med Ella Grüssner Cromwell-Morgan och Karin Limnell, lärare inom mat och dryck, Högskolan på Åland:
- Shot´ar: 1. Nypon, havtorn, 2. Grönkål- äppel, 3. Blåbär-lingon med bas: naturell yoghurt
Här är utgångspunkten, allt åländskt (förutom kaffet och teet)! Vi har fantastiska mjölkprodukter, ägg, honung, charkuterier, spannmål, fisk, bär - och fruktprodukter.
Läs mer på NNM Åland ordf. Harriet Strandviks blogg
No comments:
Post a Comment