05/02/2013

Traditionell gatumat med skånska råvaror

Alla tycker om att äta ute. Första dagen på Ny Nordisk Mats konferens om street food i Malmö avslutades med middag på street food-vis. Tiffany Ng och hennes företag Silver Spoon från Köpenhamn hade lagat traditionell gatumat men med skånska råvaror. 

Soppa på skaldjur med dillumplings, samosas med squash och prästost och grillad fläskkarré med flatbröd på bovete och syltade morötter. Allt var nylagat, gott, opretentiöst och åts med händerna. Mums! Och en påminnelse om vad bra gatumat kan vara; en korsning av smaker och mattraditioner som äts tillsammans och inte kostar skjortan. 

Nu vill vi ha mera sådan mat på gatorna i Norden. Danmark och Köpenhamn är förstås först med att lätta på reglerna för gatumatsförsäljning men även i Helsingfors och Stockholm verkar myndigheterna ha vaknat. 

Journalisten Richard Johnson har sett hur gatumaten i Storbritannien har förändrats under det senaste decenniet och arbetar nu på att få in street food i ett nytt shopping center i Leeds. Ett mera dynamiskt alternativ till sömniga food courts.

Ingar Nilsson / Ny Nordisk Mat

No comments:

Post a Comment