29/08/2012

New Nordic …


”Ny Nordisk …” har blivit begreppet för dagen. Allt fler områden ser möjligheter i de nordiska och tar det som utgångspunkt för ett nytänkande, utifrån nordiska förutsättningar.

Det var Ny Nordisk Mat som satte bollen i rullning. Genom att utveckla det unika, som särpräglar maten i Norden, kunde vi visa att nordisk mat väl kan hävda sig mot andra matkulturer i världen. Att inte avundsjukt titta på andra, som för tillfälligt kan mer, utan se vad man har och göra det bästa av det. Ett förhållningssätt som allt fler länder tar efter.

I veckan är det Copenhagen Cooking, där ett av alla arrangemangen var ”Nordic Taste”. Återigen kan nordiska restauranger visa att kreativiteten är stor och att råvaror som förut ansågs oätliga, t.ex. tång och sjögräs, kan användas för att göra de läckraste anrättningar. Detta visade bl.a. ”Pölsemannen” som nu har utökat sitt korvsortiment med korven ”Salty Ocean Weed Hotdog” för 35 kr. Nordisk gastronomisk ”Streetfood” är ett mycket spännande område där utvecklingen ligger framför oss. Vi får se vad det blir? Se http://www.copenhagencooking.dk/

Ett annat hett nordisk område visade det kända konstmuseet Louisiana, med utställningen ”New Nordic – Arkitektur & identitet”. Här har man i en stor utställning försökt finna vad som särpräglar den nordiska arkitekturen och som visar det som är unikt för oss. Kanske har vi passera den tid då alla städer och flygplatser skall se lika internationella ut och man kan inte säga var i världen man befinner sig. För det är väl ändå det som gör resandet spännande - att se andra kulturers bidrag till världens utveckling. Se
http://www.louisiana.dk/dk/Menu/Udstillinger/New+Nordic

Ett tredje område där ”Ny Nordisk …” dök upp var i skoldebatten. Plötsligt refererar den danska skolministern till ”Ny Nordisk Mat”, och vill ta fasta på det vi kan och har i Norden inom skolans värld. Att använda detta som bas, men vara öppen för impulser utifrån. Se
http://www.b.dk/kronikker/ny-nordisk-er-god-gammel-dansk

Magnus Gröntoft, programkoordinator för Ny Nordisk Mat II-programmet

No comments:

Post a Comment