27/09/2011

Magnus Gröntoft, Sverige: Att kommunicera Ny Nordisk Mat

Ny Nordisk Mat II’s konferens i Finland den 11-12 oktober närmar sig och för oss som organiserat arrangemanget stiger spänningen. Vi hade räknat med ca 150 deltagare, men i går visade det sig att det var 215 anmälningar. Mycket roligt med ett stort intresse, men det innebär också en hel del utmaningar med tanke på program och praktiska arrangemang.

NNM II har uppdraget att kommunicera, t.ex. genom att förmedla kontakter och idéer kring Ny Nordisk Mat. Vad gäller den årliga konferensen tar vi nu ett helt nytt grepp och sprider flera av föredragen live via Internet. Det handlar inte bara om video utan att i realtid sända konferensen via Internet, samt dessutom i en Helsingforsbaserad kabel-TV kanal. Detta löser vi tillsammans med medieutbildningen vid yrkeshögskolan Arcada i Helsingfors. Under konferensen kommer det utanför konferenssalen att stå parkerad en stor TV-bil med avancerad elektronisk utrustning och i konferenslokalerna kommer studenter att TV-filma, ta video med lättare kameror och Smart-phones under handledning av TV-proffs etc. För konferensdeltagarna visas hur var och en av oss kan utnyttja dagens teknik till att lätt förmedla text och bild på nätet och i sociala medier.

Vi kan ställa oss frågan om det finns intresserade som vill följa med NNM konferensen utanför salarna? Vi ser som vår främsta uppgift att öka kännedomen om Ny Nordisk Mat och finna nya vägar att nå en så bred publik som möjligt globalt. Dagens teknik möjliggör innovativa lösningar med små medel och arbetsinsats och dessa vill vi påvisa för framtida arbete inom NNM. Vi upplever likväl interaktion med publiken på plats och bakom dataskärmarna som viktig. Kommunikation via nätet minskar även miljöbelastningen och skapar förutsättningar för ett mer hållbart samhälle. NNM konferensen samlar omkring 200 deltagare och vi nätet räknar vi att nå det 10- om inte det 100-faldiga antalet!

Följ med NNM konferensen 11-12.10 på vår webbplats, www.nynordiskmad.org!

Magnus Gröntoft

Projektledare för NNM II

22/09/2011

Johan Andersson Anell, Sverige: Kvalitet, ursprung, mervärden och prisvärdhet

Kvalitet, ursprung, mervärden och prisvärdhet. Det är ord som snurrar mellan mina öron, ungefär där glasögonen hittar sin naturliga plats. Ägna de fyra orden en tanke så återkommer vi snart dit.

Det är inte långt kvar till Ny Nordisk Mat-konferensen som går av stapeln i Finland i oktober. Innan dess är det dock dags för en nationell konferens i Sverige som äger rum på Öland i nästa vecka och syftar till att utveckla arbetet med den svenska regeringens vision Sverige – det nya matlandet. Syftet med konferensen är inte blygsamt, utan meningen är att skapa en branschöverskridande mötesplats där politiker, intresseorganisationer, företagare och entreprenörer årligen möts för att delta i arbetet med att utveckla Sverige som matnation och besöksplats.

I år kommer temat vara Framtiden matland 2020 där de fyra orden dyker upp. Frågan är nämligen hur kvalitet kan kopplas till ursprung, mervärden och prisvärdhet. Det finns ett flertal intressanta frågeställningar: Hur mycket får kvalitet kosta? Vilka mervärden kan man koppla till en produkt med ett tydligt geografiskt ursprung?

Det är självklart frågor som kan appliceras på hela Norden. Men om kvalitet, ursprung och mervärden inte kopplas ihop med priset på en produkt blir diskussionen något haltande. Det spelar ingen roll hur bra produkter vi än producerar i Norden om det inte finns något intresse av att köpa dem. Och självklart hoppas vi på en intressant diskussion på Öland, det är en bra och imponerande deltagarskara. Förutom att programmet innehåller sex stycken intressanta samtal mellan organisationer och företagare kommer ett antal utländska gäster att bidra till att lyfta vår nationella blick. Frågan är om de kan ge inspiration till hur vi i Sverige tydligare kan jobba med kvalitativa produkter med ett geografiskt ursprung som ger kunden de mervärden som efterfrågas till ett rimligt pris?

11/09/2011

Einar Risvik, Norge: De små går foran

Ny Nordisk Mat er en ideologi som brer seg raskt for tiden. Vi får nye begreper som Ny Nordisk Diett og Ny Nordisk Hverdagsmat. Vi ser at topp-end gastronomien har tatt til seg tenkningen og antallet restauranter som nå serverer lokal, regional og nordisk mat har ganske enkelt eksplodert det siste året. Nå er dette en hovedtrend i restaurantverden i Norden.

Hensikten med programmet er imidlertid også at tenkningen skal få gjennomslag i hverdagen til den enkelte. Dette er mye mer krevende. Endringer i hverdagens kosthold er noe som skjer på lang sikt og som krever at det man ønsker å skifte til smaker like godt, tar like kort tid og gjerne koster litt mindre. Med Ny Nordisk Mat sin ideologi om å spise mer i samsvar med årstidene, mer rotgrønnsaker, mer bær og mer grovt mel er dette fullt mulig. En gjennomtenkning trenger man likevel.

Det vi ser nå er at de store systemene, de største landene er i gang med tenkning om endring. De små derimot har allerede gjort ganske mye, for det er lettere å snu en liten skute enn en stor. Dette er oppmuntrende og det er derfor spennende å se at både på Færøyene og Åhland nå har stort driv i å få Ny Nordisk Mat implementert både som konsept for turisme og også i skoler og offentlig representasjon. Personlig tror jeg også at dette er et helt riktig spor. Små destinasjoner må dyrke fram sitt særpreg og mat er kanskje den enkleste og mest synlige måten å gjøre det på. Når man kommer som turist til Åhland betyr det lite om et glass øl koster 4 eller 7 Euro, det er mye viktigere at øllet har en historie, er lokalt brygget, er unikt og smaker godt. Det samme gjelder maten, vi ønsker å oppleve noe unikt på ferie, mat er selve essensen av Italia og nå er det også essensen av Åhland. Et herlig feriemål for den som ikke har oppdaget det enda!

09/09/2011

Einar Risvik, Norge: Et fredsprosjekt

Når jeg møter utlendinger som har en nysgjerrighet på Ny Nordisk Mat så har de ofte en litt annen innfallsvinkel enn oss fra Norden. De spør ofte først om hvordan det går an at 5 land og 3 regioner kan samarbeide om et kulturprosjekt som Ny Nordisk Mat. De synes det er utrolig positivt at vi ikke bare tenker på oss selv, men at vi ønsker å samarbeide om noe som er så viktig.

Jeg deler selvfølgelig den oppfatningen. Samarbeid om felles kulturbygging er i mine øyne dessuten et fredsprosjekt. Å dele er å skape noe sammen, noe som vokser desto mer vi legger inn. Matkultur har et viktig brobyggende element i seg, som vi tar for gitt, men som er spennende. Rikdommen i en matkultur blir større desto mer vi laster inn. Derfor er det ikke ekskluderende, men inkluderende. Alle nye bidrag gjør rikdommen større og matkulturen rikere.

Jeg hadde en samtale i Sør-Afrika som var ganske avklarende for min egen holdning. De har en utfordring i å bygge broer mellom de tre etniske hovedgruppene i landet. Matkultur er unikt ved at alle blir rikere av å bli kjent med de andres tradisjon og retter. Sammen blir det mye bedre enn hver for seg. Bevisstheten om betydningen av en sørafrikansk matkultur som fredsprosjekt er nok ikke helt på plass, men det er spennende å se hvordan de klarer å skape stor gastronomi i en smeltedigel av asiatisk, afrikansk og europeisk tradisjon. Sør-Afrika oppleves i dag som ett av de mest spennende landene å reise i, ikke bare på grunn av den fantastiske naturen og de mange spennende etniske grupperingene, men ikke minst på grunn av maten. Maten representerer ett av de mest spennende og kreative kjøkken i verden i dag, et unikt kjøkken med særpreg. Dette gir landet identitet.

I Norden har vi lange tradisjoner for samarbeid. Likevel lurer mange i Norden på hvorfor vi skal samarbeide om en felles profilering av vårt kjøkken. For meg er dette noe av det mest spennende ved Norden og Ny Nordisk Mat. Sammen får vi mangfold og kreativitet, sammen skaper vi rikdom, sammen skape vi bro over skillelinjer og erstatter kritikk med nysgjerrighet. Dette er fredsarbeid i praksis. Det bygger dessuten på vårt felles verdigrunnlag om likestilling, demokrati og likeverd. La oss fortsette langs denne veien og tenk en gang i mellom på at dette er fredsarbeid i praksis.