Der
var ingen børn i haven på Geitmyra Matkulturcenter i dag – men derimod
entusiastiske voksne fra hele Norden. Sammen indsnusede vi den kølige
efterårsluft, mens vi sugede til os af stemninger og gode ideer fra dette sted,
der lærer børn om mad med udgangspunkt i de konkrete råvarer: fisk, dyr og
planter – midt i Oslo.
”Vi
begynder i komposten. Børnene ser, hvordan ormene omdanner kålstokke og
madrester til gødning, som kan nære de nye kålhoveder, gulerødder og kartofler
næste år,” fortæller Andreas Viestad, der har sat det hele igang. ”Det er start
og slut - livscyklen!” sammenfatter han og går straks videre med at fortælle om
alt det, børnene skal nå at have mellem hænderne, mens de er på Geitmyra:
Gulerødder i mange variationer af farver og smag, som vækker deres sanser til at smage forskel, stærke chili i drivhuset og hindbærbuskene, som er plantet ved indgangen for at friste børnene, endnu inden undervisningen er begyndt.
Gulerødder i mange variationer af farver og smag, som vækker deres sanser til at smage forskel, stærke chili i drivhuset og hindbærbuskene, som er plantet ved indgangen for at friste børnene, endnu inden undervisningen er begyndt.
I
køkkenet laver de mad af grøntsager, mælk og kød. Stedets høns suppleres med
lammekød – helst en hel skulder, så børn og lærere kan se og snakke om, at det
er et dyr, der har levet i fjeldet eller skoven. De kan se, hvordan musklen
fungerer og siden lave den til for eksempel pakistansk lammestuvning. Til
stuvningen serveres raita af surmælk, som børnene selv har syrnet og cream
cheese af den drænede surmælk – tilsat krydderurter, som børnene finder i
haven.
Vi
går videre over i Oslos skolehaver, hvor kommunens leder af haverne, Tore
Faller, viser rundt. Selvom der denne dag i november ikke er mange afgrøder at
høste, er det ikke svært at forestille sig haven summende af børn og voksne,
der vander og luger på en lun sommerdag. En god idé, der er startet i 1909 og i
dag involverer 45 skoler 27 forskellige steder i byen.
Vi
går under de krogede æbletræer til køkkenet, hvor vi inspireres af
skolehaveideer fra John Fishers Life Lab i San Fransisco og Morten Kromanns
danske tanker om undervisning, mens vi spiser små både af æbler og kål.
Hver
sidder vi med erfaringer og viden om børn, mad og haver. Hvordan kan vi
implementere og udvikle det? Og hvordan får vi det videre til
beslutningstagerne, så mange flere kan få glæde af forskning og praksis? Et
netværk af alle os, der arbejder med feltet, vil fremme processen, og det er nu
i gang. Interesserede kan komme med ved at henvende sig til Harriet Strandvik: harriet.strandvik@hsconsulting.ax
Det
var mørkt, før vi igen trådte ud i skolehaven. Her duftede intenst af efterår
og kompost – et tydeligt tegn på, at livsprocesser er i gang.
LW
LW
No comments:
Post a Comment