Nordisk hverdagsmat
er definert som ulike slag fisk, kål (blomkål, rosenkål, brokkoli,
grønnkål, hvitkål, rødkål), rot grønnsak (gulrot), eple og
pære, rugbrød og havregrøt i HELGA prosjektet, fisk (sild, laks og
makrell), grønnsaker (kål, gulrot, rødbet, poteter, spinat, brune
bønner, gule og grønne erter), frukt (epler, pærer, plommer,
blåbær og tyttebær), fullkorn (bygg og havre produkter), kjøtt
(kylling, kalkun, lam, vilt, rødt kjøtt, pølser) i SYSDIET
prosjektet, og mer frukt og grønt hver dag
(bær, kål, rotfrukt, belgfrukter, poteter og krydderurter), mer
fullkorn (havre, rug og bygg), mer mat fra havet, kjøtt av høyere
kvalitet (men mindre av det) i OPUS prosjektet.
Ofte blir Nordiske
ernæringsanbefalinger lagt til grunn for å komponere en Nordisk
diett. Matkvaliteten
er derimot ikke karakterisert, og her er det kunnskapshull på
matvarebeskrivelsen og i tolkningen av matvarekvaliteten. Her
må det mer forskning til for å øke kunnskapene om matkvalitet før
og hva skjer med nærings-stoffene etter at maten er spist.
Det
er en kompleks sammenheng langs hele verdikjeden fra råvarene,
ingrediensene, resepten, bearbeiding, tilberedningen, inntak av
maten, fordøyelse til næringsstoffer og deres effekt på helsen.
Hva skjer med helsemessig kvalitet langs verdikjeden? Den
Nordiske maten må karakteriseres med hensyn til innholdsstoffer og
kvaliteter, den skal være velsmakende og ha en effekt på helsen.
Det er gjennomført
flere prosjekter for å optimalisere produkter og måltider med
hensyn til smak og riktig helsemessig kvalitet hvor det har vært et
samarbeide med forskning, næringsliv, kokker og myndigheter. I
tillegg er det gjennomført flere prosjekter med Nordisk mat i regi
av Nordisk Ministerråd, NordForsk og Nordisk Innovasjon hvor alle de
nordiske landene er representert samt samarbeidet mellom forskning
(mat og helse), kokker, industri og myndigheter. Informasjon fra alle
disse prosjektene skal samles for å få en oversikt om hva som
mangler av kunnskap langs verdikjeden. Dette skal koordineres med det
danske OPUS programmet som er finansiert av Nordea fondet hvor de
jobber med Ny Nordisk Hverdagsmat til barn og overvektige.
Utfordringen ligger
i å kommunisere mellom de ulike disipliner hva et sunnere alternativ
er. Forstå hvilke produktspesifikke utfordringer enkeltprodukter har
og hva kan vi gjøre med enkeltprodukter i konseptet sunnere i et
måltidsperspektiv. Utviklingen av måltidsløsninger vil i større
grad skje gjennom samarbeid på tvers av bransjer hvor hver enkelt
kan bidra med sine produkter som en del av et helhetlig måltid.
Hverdagsmaten
er viktig fordi dette utgjør de fleste måltidene vi spiser og det
er i disse vi legger grunnlaget for framtidig helse. At kokker,
myndigheter, næringsliv og akademia samarbeider om et prosjekt med
felles mål og hensikt skaper stort engasjement og misunnelse i mange
land.
Med
utgangspunkt i de nordiske råvarer skal man oversetter kostrådene
til smakfulle og attraktive måltider av Nordiske råvarer til
barnehager, skoler, sykehjem, institusjoner og oss vanlige
forbrukere.
Dette vil gi
konkurransefordeler, og
å få forbrukerne til å foretrekke den nordiske maten vil gi store
samfunnsmessige helsegevinster.
Matforskningsinstituttet Nofima informasjon om NNM konferansen 2012 i Oslo, se
http://www.nofima.no/nyhet/ 2012/11/naer-nyttig-nydelig
http://www.nofima.no/nyhet/
Prosjektleder Pernille Baardseth, pernille.baardseth@nofima.no
No comments:
Post a Comment