Under en dag i april samlades representanter
för ett 15-tal museer och historiska byggnader i Öresundsregionen till en
inspirerande workshop på temat historiska måltider. Syftet med workshoppen var
att påvisa hur dessa verksamheter kan stärka besökarens upplevelse med
tematiserade måltider i tidstypisk anda. Workshoppen genomfördes inom ramarna
för ett projekt på tvärs av Öresund som heter Upplev Öresund genom Regional
Matkultur. Målet med projektet är att stärka samarbetet över sundet och
utveckla nya måltiduppleveser både mot privatpersoner -och företag. Workshoppen
bestod av flera olika delar och lärande moment. Bland annat ledde den danska
mathistorikern Bi Skaarup workshopdeltagarna genom matlagningsaktivitet där man
lagade historisk mat med moderna smaker.
Lonnie Hansen, museiinspektör på
Vikingaskeppsmuseet i Roskilde, höll ett inspirerande föredrag om den process
de gjort bland annat med Zonen for
Madkultur för att utveckla deras nya koncept ”Ny Nordisk Vikingamat”.
Ett innovativt koncept där man tagit utgångspunkt inte bara i de råvaror som
odlads under Vikingatiden utan även de råvaror som Vikingarna tog med sig hem
efter sina upptäcktsresor runt om i världen. Menyn rymmer således varken
potatis eller tomater ändå en Vikingaburgare där ketchupen är ersatt med nyponketchup. Den nya menyn på temat
”Ny Nordisk Vikingamat” kommer introduceras nu under våren på restaurang
Snekken och som komplement till restaurangmenyn har även ett take-away koncept
utvecklats. Målet är även att producera en vikingakorv med ett antal lokala
köttproducenter.
Workshoppen öppnade ögonen för många av
deltagarna som insåg att man kan laga historisk mat med en ny nordisk twist och
utifrån det skapa många spännande måltidsupplevelser som förhoppningsvis på
sikt ökar antalet besökare och ger mer klirr i kassan.
Se nedan länk till artikel i den skånska dagstidningen Skånska Dagbladet som efterföljande skrev om workshoppen.
Charlotta Ranert, projektledare för Nordic Food Diplomacy-projektet
No comments:
Post a Comment