For aller første gang fikk alle skolebarn på offentlige skoler i Washington DC servert ny nordisk mat, samtidig som de fikk høre moderne nordisk musikk. Sammen med fem unge kokker, deres mentorer og kollegaer fra Nordic Innovation dro jeg i fjor høst til USA for å servere mat til 30 000 skoleelever. Prosjektet var resultatet av et samarbeid der de nordiske ambassadene og Nordic Innovation gikk sammen om å vise nordamerikanere noe av det Norden som region har å by på av sunn matkultur.
Denne gangen var det ikke kjendiskokker som skulle promotere den nordiske maten, men ungdom selv som demonstrerte hvordan ny nordisk mat enkelt kan inngå i et sunt kosthold. Ny nordisk mat har gjerne vært forbundet med feinschmeckere og de som besøker ambassadenes ulike mottakelser. Ny nordisk mat og nordisk matkultur er genial fordi det kombinerer det friske, enkle og sunne. Derfor syntes vi det var viktig å la barna få smake denne maten, som ikke bare er sunn, men også velsmakende. Dessuten har de fleste nordiske land gode tradisjoner for å servere barna mat i skolen, og vi tenkte derfor at det var et bra område å fokusere på.
Samtidig handlet det ikke bare om å vise fram gode nordiske produkter, men også vise fram nordiske tradisjoner og verdier knyttet til et sunt kosthold. Vi ville vise at det er enkelt å lage sunn mat basert på råvarer, som riktig nok er nordiske, men trolig ikke så vanskelig å få tak i på et lokalt supermarked i USA. Vi ønsket å vise hva du kan få til med enkle tradisjonelle matvarer. Det viste vi ved å la unge kokker fra Norden sette sammen menyer og lage maten for dem. Dette var et ”showing by doing”-prosjekt der vi lot ungdom fortelle og vise hvordan man kan bruke ny nordisk mat.
Nordic Innovation ønsket å teste ut nye måter å engasjere unge målgrupper og besluttet derfor å utlyse en kokkekonkurranse blant annet gjennom Facebook og Twitter. Ungdommer ble bedt om å sende inn en video hvor de presenterer sine forslag til hvordan de vil sette sammen et enkelt og smakfullt nordisk måltid (som kunne gjennskapes i et amerikansk skolekjøkken). Tanken var også at dersom vinneroppskriften kunne tilbredes i et enkelt skolekjøkken, vil også flere unge i Norden kunne lage det. Vi håper mange vil la seg inspirere av oppskriftene og de unge kokkene som man blir kjent med på vår nylig publiserte film på Youtube. Vel bekomme!
Kari Winquist, medlem i styringsgruppen for Ny Nordisk mat og konstituert direktør for Nordic Innovation
No comments:
Post a Comment