En af dem der drog et lettelsens suk i
november 2012, da Obama blev genvalgt var John Fischer, skolehavemand fra Santa
Cruz, og deltager i Ny Nordisk Mads konference i Oslo. Sukket handlede ikke
umiddelbart om hans politiske overbevisning, men om haven. Michelle Obama’s
have ved Det Hvide Hus i Washington. Siden 2009 har præsidentfruen stået bag et
idealistisk og kæmpe arbejde med at skabe den største køkkenhave på den grønne
plæne ved præsidentboligen.
Eleanor Roosevelt var den første præsidentfrue,
som brugte Det Hvide Hus’ have til et politisk sundhedsprojekt. Under 2.
verdenskrig stod hun bag Victory Garden, og her handlede det om at undgå
fødevaremangel og vise initiativ i en krigssituation. Hillary Clinton fik sig en
køkkenhave på taget af Det Hvide Hus.
Men Michelle Obama og hendes køkkenchef Sam
Kass har plantet frø og løg i haven i stort format for at sikre de amerikanske børns
sundhed, for at imødegå overvægt og livsstilssygdomme, men også for at give storbyens
børn kontakt og viden om grøntsager og bæredygtighed.
Jo flere børn som får kontakt med en have, en
skolehave, så vil det have effekt på den måde vi spiser, har chefkokken Sam
Kass sagt. Han har også understreget, at der med haven og brugen af
lokalfremstillet grønt ikke er tale om en ny diæt. Nej, han og Michelle Obama
plæderer for, en ny måde at leve på. Der holdes workshops med skolebørn, og der
serveres grønt fra haven til officielle gæster.
Også Ny Nordisk Mad var del af projektet sidste
sommer ved Nordic Food Days, hvor de amerikanske børn fik serveret nordisk.
John Fisher fra UC Santa Cruz Center for
Jordbrugsproduktion og bæredygtige fødevarer, Life Lab er glad for at Det Hvide
Hus have kan blive passet i fire år mere. For det er fuldstændig afhængigt af
engagerede mennesker for at gennemføre projektet. Han selv er stærkt optaget af
skolehaver og den effekt interessen og nærheden til det grønne har på børn. Han
er både gået videnskabeligt til værks om effekten af den sunde mad og børnenes
vægt- og sundhedstilstand, men også den legende interesse ved blandt andet at
stå bag en haveprojektbog for børn med titlen: 101 måde at få børn udendørs,
beskidte og have det sjovt.
Ved Ny Nordisk Mad konferencen i Oslo fik han skabt
en række kontakter i Norden, og han er nu med i det nyskabende danske program, om
skolehaver og kontakten mellem skole og land, som Ny Nordisk Mad også følger. Formålet
med det arbejde er, at dele viden om praksis, uddannelse og forskning i skolen om
skolehaver. Her deltager også blandt andre Niels Heine Kristensen, professor og
leder af Ålborg Universitet, AAUs forskningsenhed om Foodscapes and Integrated Food
Studies samt deltagere fra Food Education Lab, UCL, Madkulturen, Haver til
maver og Københavns skolehaver.
Her ved udgangen af 2012 er Ny Nordisk Mad
bevægelsen således på vej i en ny retning igen. NNM har indtaget gastronomien,
fødevareindustrien, butikskæderne, de offentlige køkkener, og nu også de
enkelte børn, som ikke blot skal have serveret sund mad fra nærområdet, men
også selv får fingre i det for at lære bæredygtighed, respekt og glæde ved at
lægge et frø, vande, passe, give tid og endelig trække en gulerod op af jorden.
Det er da en glæde at være med på den
bevægelse fra Det Hvide Hus, over det varme tørre Santa Cruz og til en mere
beskeden skolehave i København. Vi følger det gerne!
Iben
Danielsen
Bild: http://casfs.ucsc.edu/about/photo-gallery
No comments:
Post a Comment