03/07/2013

Ny Nordisk Mat i Almedalen


Årets träff mellan politiker och allmänheten i Almedalen,Visby, slår nya rekord. Bland över 2 500 seminarier skall man lotsa sig fram och hitta det som är intressant, kopplat till den egna arbets- eller intresseområdet. Som tidigare år har mat en framträdande roll under veckan och man kan hitta rubriker som; Hur kan vi förändra skolmaten från grunden;
Framtidsmat från Östersjön; Är Ny Nordisk Mat en hållbar idé?

NNM II fanns med som aktiv partner i några av arrangemangen. Charlotta Ranert berättade hur ”Nordic Food Diplomacy” användes för att ta fram maten vid Eurovision. Det gjorde hon när Öresundsregionen öppnande sin mötesplats i ”Öresundshuset”. Här blev det snabbt fullt med människor som fick höra om det aktiva arbetet kring mat, som görs på båda sidor av sundet, med ett växande samarbete. Maten under Eurovision i Malmö, som Charlotta ansvarat för, var ett gott exemplet på det samarbetet.

På tissdag hade Åland bjudit in de nordiska samarbetsministrarna på en mottagning ombord på det åländska skolfartyget M/S Michael Sars. Vid mottagningen bjöds på åländsk mat i Ny Nordisk Mat anda, som naturligtvis var lokalt producerat och fantastiskt god. Ett mycket uppskattat inslag som avslutades med en flaskpost, som delades ut till ministrarna och deras medarbetare, se innehållet här.

Efter mottagningen deltog jag i en diskussion kring Ny Nordisk Mat och hållbarhet. Vilka värden kring hållbarhet kan maten signalera och har Norden något att bidra med? Under samtalet gavs flera exempel på verksamheter som återtagit många av de hållbarhetsvärden som var självklara för tidigare nordiska generationer. Då var maten en bristvara i många hem och allt togs tillvara. Att kasta mat var en synd som straffade sig. Något HC Andersen skildrat i sagan om ”Flickan som trampade på brödet”.
 
Magnus Gröntoft, Ny Nordisk Mat II, mg@nynordiskmat.org

No comments:

Post a Comment