Årets träff
mellan politiker och allmänheten i Almedalen,Visby, slår nya rekord. Bland
över 2 500 seminarier skall man lotsa sig fram och hitta det som är intressant,
kopplat till den egna arbets- eller intresseområdet. Som tidigare år har mat en
framträdande roll under veckan och man kan hitta rubriker som; Hur kan vi förändra skolmaten från
grunden;
Framtidsmat från Östersjön; Är Ny Nordisk Mat en hållbar idé?
NNM II fanns med
som aktiv partner i några av arrangemangen. Charlotta Ranert berättade hur
”Nordic Food Diplomacy” användes för att ta fram maten vid Eurovision. Det
gjorde hon när Öresundsregionen öppnande sin mötesplats i ”Öresundshuset”. Här
blev det snabbt fullt med människor som fick höra om det aktiva arbetet kring
mat, som görs på båda sidor av sundet, med ett växande samarbete. Maten under
Eurovision i Malmö, som Charlotta ansvarat för, var ett gott exemplet på det
samarbetet.
På tissdag hade
Åland bjudit in de nordiska samarbetsministrarna på en mottagning ombord på det åländska skolfartyget M/S Michael Sars. Vid mottagningen bjöds
på åländsk mat i Ny Nordisk Mat anda, som naturligtvis var lokalt producerat och fantastiskt
god. Ett mycket uppskattat inslag som avslutades med en flaskpost, som delades
ut till ministrarna och deras medarbetare, se innehållet här.
Efter
mottagningen deltog jag i en diskussion kring Ny Nordisk Mat och
hållbarhet. Vilka värden kring hållbarhet kan maten signalera och har Norden
något att bidra med? Under samtalet gavs flera exempel på verksamheter som
återtagit många av de hållbarhetsvärden som var självklara för tidigare
nordiska generationer. Då var maten en bristvara i många hem och allt togs
tillvara. Att kasta mat var en synd som straffade sig. Något HC Andersen
skildrat i sagan om ”Flickan som trampade på brödet”.
Magnus Gröntoft, Ny Nordisk Mat II, mg@nynordiskmat.org
No comments:
Post a Comment