Sedan 1800-talet har vi utvecklat en kak-tradition
i Norden. Hemma, i bagerier och på konditorier bakar man, allt från
små torra kakor till stora tårtor (bløtkake). Kakor som används
både till fest och vardags. Äldre generationer bjöd gärna på
”kafferep”, där det i Sverige skulle serveras minst sju sorters
småkakor, som då var en självklarhet för en modern husmor. Helst
skulle det serveras på en broderad duk, gärna med blommönster.
Det här suget efter
sötsaker har gradvis ersatts av ett intensivt godisätande och
Norden ligger i topp vad gäller konsumtion av ”smågodis” och
andra godisprodukter. Kakor och godis är kanske inte så nyttigt för
tänder, hälsa och vikt, men utan några bevis skulle jag tro att en
riktig fika med några småkakor – dagens kafferep - är att
föredra framför fyllda godispåsar, ofta inhandlade i kombination
med en hyr-DVD.
Men nu håller den nordiska kaktraditionen att få
en renässans. I det ökande intresset för brödbakning har även
småkakorna uppmärksammats. Dessutom håller vi på att skicka vårt
fika och kaktradition på export. Under Eurovision bjöds alla
ackrediterade journalister och mediafolk under hela veckan på
”Swedish Fika”, naturligtvis med småkakor. Ett mycket uppskattat
inslag som fick stor uppmärksamhet.
Men vi njuter inte bara av våra fika-raster.
Forskning, vid Linköpings universitet, visar att dessa informella
stunder i en späckad arbetsdag har stor betydelse för idé
utväxling, kreativitet och sammanhållningen på en arbetsplats.
För egen del kopplar jag gärna av med lite
bakning för att sedan, inte utan en viss stolthet, kunna bjuda på
hembakade kakor. För att frestelsen inte skall bli för stor,
förvarar jag dem dock i frysen, som ligger en bit bort!
Magnus Gröntoft , NNM II, mg@nynordiskmat.org
No comments:
Post a Comment