07/06/2013

Nordisk kaktradition och dagens fika

Sedan 1800-talet har vi utvecklat en kak-tradition i Norden. Hemma, i bagerier och på konditorier bakar man, allt från små torra kakor till stora tårtor (bløtkake). Kakor som används både till fest och vardags. Äldre generationer bjöd gärna på ”kafferep”, där det i Sverige skulle serveras minst sju sorters småkakor, som då var en självklarhet för en modern husmor. Helst skulle det serveras på en broderad duk, gärna med blommönster.

Det här suget efter sötsaker har gradvis ersatts av ett intensivt godisätande och Norden ligger i topp vad gäller konsumtion av ”smågodis” och andra godisprodukter. Kakor och godis är kanske inte så nyttigt för tänder, hälsa och vikt, men utan några bevis skulle jag tro att en riktig fika med några småkakor – dagens kafferep - är att föredra framför fyllda godispåsar, ofta inhandlade i kombination med en hyr-DVD.

Men nu håller den nordiska kaktraditionen att få en renässans. I det ökande intresset för brödbakning har även småkakorna uppmärksammats. Dessutom håller vi på att skicka vårt fika och kaktradition på export. Under Eurovision bjöds alla ackrediterade journalister och mediafolk under hela veckan på ”Swedish Fika”, naturligtvis med småkakor. Ett mycket uppskattat inslag som fick stor uppmärksamhet.

Men vi njuter inte bara av våra fika-raster. Forskning, vid Linköpings universitet, visar att dessa informella stunder i en späckad arbetsdag har stor betydelse för idé utväxling, kreativitet och sammanhållningen på en arbetsplats.

För egen del kopplar jag gärna av med lite bakning för att sedan, inte utan en viss stolthet, kunna bjuda på hembakade kakor. För att frestelsen inte skall bli för stor, förvarar jag dem dock i frysen, som ligger en bit bort!



Magnus Gröntoft , NNM II, mg@nynordiskmat.org

No comments:

Post a Comment