I skuggan av den globala ekonomiska krisen har diskussionerna om alternativa eller kompletterande ekonomiska lösningar blivit mer intensiv. Inte minst därför att det är svårare för företag på landsbygden att få banklån. I anslutning till ministermötet i Åre hölls därför ett seminarium under titeln "Living Local Economies".
Vad som utmärker en lokal ekonomi är inte helt klart, men det börjar växa fram olika praktiska exempel som har vissa gemensamma drag. Primärt handlar det om ett lokalt engagemang och viljan att även ekonomiskt bidra till att hålla bygden levande, med god service och kultur samt ett positivt företagsklimat.
I många fall har invånarna i ett samhälle sparade pengar på banken. Frågan är då om banken skall låna ut dessa pengar till globala investeringar eller om man själv vill satsa dem i ett lokalt företag som vill förbättra servicen i bygden, t.ex. ett bageri. I det senare fallet är kanske avkastningen inte garanterad, men istället kan man bidrar till att öka livskvalitet i närområdet (doftande färskt bröd), samt att fler arbetande personer därmed bidrar till det lokala skatte- och serviceunderlaget. Är det många i bygden som satsat pengar i en nystartad lokal verksamhet ökar dessutom köptroheten och företagets chanser att överleva. Det kan vara en bilverkstad, en frisör eller en bonde som vill beta fjällen runt orten och förse området med närproducerat lammkött.
Att inte bara bo i en byggd utan också ekonomiskt bidra till dess utveckling, är nog många villiga till. Nu växer det också fram olika web-baserade lösningar (t.ex. Crowd funding) där man kan följa sina lokala "investeringar". Därför hoppas många att intresset skall öka och att fler skall bidra till hållbar ekonomisk tillväxt i den egna närmiljön.
Läs mer om konferens 25-26 juni om Local Living Economies, http://lokalekonomerna.ning.com/livinglocaleconomies
Läs mer om det nordiska ministermötet om den moderna landsbygden i Åre, 27-28 juni, http://www.norden.org/sv/aktuellt/nyheter/pressinbjudan-nordiskt-ministermoete-om-den-moderna-landsbygden
Magnus Gröntoft, Ny Nordisk Mat II, mg@nynordiskmad.org
Bild: Elisabet Skylare/NNM II